RM10 – BARAKA / HABBATUS SAUDA’

barakah11 

    In English, Nigella sativa seed is variously called Black cumin, fennel flower, nutmeg flower, Roman coriander, blackseed, black caraway, or black onion seed. Other names used, sometimes misleadingly, are onion seed and black sesame, both of which are similar-looking but unrelated. The seeds are frequently referred to as black cumin (as in Bengali কালো জিরা kalo jira), but this is also used for a different spice, Bunium persicum. The scientific name is a derivative of Latin niger “black”.[1] An older English name gith is now used for the corncockle. In English-speaking countries with large immigrant populations, it is also variously known as kalonji (Hindi कलौंजी kalauṃjī or कलोंजी kaloṃjī), kezah Hebrew קצח), chernushka (Russian), çörek otu (Turkish), habbat albarakah (Arabic حبه البركة ḥabbatu l-barakah “seed of blessing”) or siyah daneh (Persian سیاه‌دانه siyâh dâne)or كلونجى in urdu.

    A commercial pack of kalonji

    This potpourri of vernacular names for this plant reflects that its widespread use as a spice is relatively new in the English speaking world, and largely associated with immigrants from areas where it is well known. Increasing use is likely to result in one of the names winning out.Nigella sativa has a pungent bitter taste and a faint smell of strawberries. It is used primarily in candies and liquors. The variety of naan bread called Peshawari naan is as a rule topped with kalonji seeds. In herbal medicine, Nigella sativa has anti-hypertensive, carminative, and anthelminthic properties. They are eaten by elephants to aid digestion.

     

    In Islam, it is regarded as one of the greatest forms of healing medicine available. Muhammad once stated that the black seed can heal every disease—except death—as recounted in the following hadith:

    Narrated Khalid bin Sa’d:We went out and Ghalib bin Abjar was accompanying us. He fell ill on the way and when we arrived at Medina he was still sick. Ibn Abi ‘Atiq came to visit him and said to us, “Treat him with black cumin. Take five or seven seeds and crush them (mix the powder with oil) and drop the resulting mixture into both nostrils, for ‘Aisha has narrated to me that she heard the Prophet saying, ‘This black cumin is healing for all diseases except As-Sam.’ ‘Aisha said, ‘What is As-Sam?’ He said, ‘Death.’ ” (Bukhari)

     

    Maintains A Healthy Immune System

     

    For over 3000 years, Black Seed has been revered by people from cultures around the world for its amazing power to heal and strengthen the body.

     

    Also known as the “Blessed Seed”, Black Seed has been recommended in religious scriptures and was well-known in Ancient Egyptian, Roman and Greek medicine. It is an important herb in Ayurvedic and Middle Eastern treatments. Traditional uses for Black Seed are numerous and range from digestive complaints and skin problems to asthma and infertility.

     

    In the last few decades, Black Seed has been the focus of numerous scientific and medical studies. The results have far surpassed expectations. Black Seed oil is rich in essential fatty acids, minerals and vitamins. An array of over 100 active components act in a unique synergy to strengthen and enhance the body, primarily through the immune system but also through the digestive, circulatory, respiratory and hormonal systems as well.

     

    The following information was provided by a reader:

    Kalonji refers to the small black seeds of the Love-in-a-Mist plant. Sometimes they are confused with “onion” seeds or black cumin or caraway. The seeds are deep black and sharp-cornered.

     

    Kalonji seeds are reported to be beneficial for the respiratory system. They have also been shown to have anti-bacterial and anti-inflammatory properties.

     

    Crushed kalonji has an aroma somewhat like oregano. They are normally used whole, mainly in breads. The seeds taste pleasantly bitter and slightly pungent.

     

    Kalonji seeds are generally sautéed in Ghee or dry-roasted to release the aroma and flavor and then added to vegetable dishes.

     

    Historical Uses

    Cultivation of black seed has been traced back more than 3,000 years to the kingdom of the Assyrians and ancient Egyptians. A bottle of black cumin oil was found in the tomb of King Tutankhamun, perhaps to protect the ruler in the afterlife.

     

    Black cumin was a vital ingredient in many Egyptian dishes. Physicians of the pharaohs used the seeds as a digestive aid after opulent feasts and as a remedy for colds, headaches, toothaches, infections, inflammatory disorders and allergies. Black seed oil has been a beauty secret of women since ancient times. Queen Nefertiti, praised for her exquisite complexion, was an avid user of black seed oil.

     

    Pliny the Elder crushed black seeds, mixed them with vinegar and honey, and applied the paste to snake bites and scorpion stings.

     

    Black cumin and its oil have been used to purge parasites and worms, detoxify, ameliorate amoebic dysentery, shigellosis, abscesses, old tumors, ulcers of the mouth and rhinitis. Recent research confirms these uses for humans, dogs, cats and horses.

     

    Modern Research

    More than 200 university studies conducted since 1959 attest to the effectiveness of traditional uses of black seed. The essential oil of N. sativa seeds is antimicrobial and successful in the ratification of intestinal worms. In vitro studies in Jordan and the

    United States have shown its volatile oil to be anti-leukemic. Other studies suggest this same active ingredient may serve as an immune-system booster and is proven effective in treating asthma and whooping cough.

     

    Black seed is a complex substance of more than 100 compounds, some of which have not yet been identified or studied. A combination of fatty acids, volatile oils and trace elements are believed to contribute to its effectiveness. As for all the benefits packed into this tiny seed waiting to be discovered, ongoing research will have to judge.

     

139 thoughts on “RM10 – BARAKA / HABBATUS SAUDA’

  1. I found extraordinarydesign.wordpress.com very informative. The article is professionally written and I feel like the author knows the subject very well. extraordinarydesign.wordpress.com keep it that way.

  2. Salamm Yana,

    Akak nak beli baraka tu, harga RM10 ye ? kalau poslaju ke Tawau Sabah, berapa total nak bayar?

  3. Asssalamualaikum yana, akak nak tanya.. nak makan baraka ni brp biji sehari dan sebelum @ selepas makan? Tak boleh dapat kurang lagike harganya..? Mungkin below RM10.00 sekotak…

  4. salam…
    boleh…diabetes pun leh makan cuz ni for immune system..
    sunnah nabi makan habbatus sauda ni…
    kalau akak amek banyak3, boleh la dikurangkan harganya..
    maaf lambat reply cuz tgh final xm

  5. Salam, Cik Yana,

    Macamana nak jadi pengedar BARAKA ni … berapa harga paling murah saya boleh dapat kalau
    beli dalam 100 kotak? Saya boleh dapat dalam rm 6.00 aje kalau beli 30 kotak ke atas.
    Permintaan dari rakan sekerja tinggi …. BARAKA yang Cik Yana dapat ni dah dibungkus semula ker ?
    atau pure dari Egyt dengan tulisan Arab.

    Wassalam

    Rgds,
    Saifu

  6. Salam,

    Akak berminat nak beli utk makan sendiri. Elok tak utk darah tinggi dan denyutan nadi lemah?

    makan berapa bijik sehari dan bila? Sebelum or selepas makan?

    SIla hubungi akak melalui email di atas.

    Terima kasih…

  7. ooo…
    sebab kos hantar sekali dan sedikit untung…
    kalau nak murah, tempah dengan pelajar2 sana…InsyaAllah dapat murah dan banyak..
    saya buat mana yang termampu…InsyaAllah..

  8. Macamana nak jadi pengedar BARAKA ni … berapa harga paling murah saya boleh dapat kalaubeli dalam 100 kotak? Saya boleh dapat dalam rm 6.00 aje kalau beli 30 kotak ke atas.Permintaan dari rakan sekerja tinggi …. BARAKA yang Cik Yana dapat ni dah dibungkus semula ker ?atau pure dari Egyt dengan tulisan Arab.
    +1

  9. Assalamulaikum,

    Saya nak tanya kalau satu hari seelok-eloknya berapa kali makan,dan berapa biji perlu makan,selepas atau sebelum makan.kalau kanak2 pulak,sama ke cara makan dgn org dewasa.mintak tolong reply ke email saya ye.terima kasih.

  10. seelok-eloknya makan 1 pagi 1 tgh hari n 1 malam..
    make sure makan baraka elepas makan k…
    makan bersama madu dan jangan lupa selawat..

  11. I have been reading your blog now for quite a long time and really love it. I don’t know if it’s your style or not , but do you think you could perhaps do a post on the oil spill in the gulf?

    I love your thoughts and opinions, and would love to see your commentary on this tragedy.

  12. Assalamualaikum,

    Akak dh lama cr2 habatussauda’ ni. nk bykkan susu. mcm mana nk beli online. brp kos penghantaran? tq

  13. Salam, saya nak tanya cara makan habatussauda yg betul sebelum ke atau selepas makan . Sebab ada yg kata sebelum ada yg kata selepas.

  14. Assalamualaikum…

    Nak tanya…soalan lebih kurang sama mcm yg kat ats je…
    1. Kalau nak beli nak order macmmana?
    2. Kos penghantaran mcmmana?

    Sbb tak jumpa bank account ke atau apa2 yg berkaitan dgn cara pembelian kat blog ni…yg lain jual dgn harga RM12 tp kat sini RM10, so igt nak beli kat sini lah..

  15. waalaikumsalam…
    saya tak buat penghantaran pos..
    kalau nak beli, boleh dihantar di area Shah Alam..
    InsyaAllah

  16. salam..
    1. Adakah habbatus Sauda ni “panas” dan boleh meyebabkan sakit kepala atau panas badan?
    2. Adakah ianya sesuai untuk diambil oleh wanita hamil atau kanak-kanak?
    Wasalam

  17. akum..

    saya sangat berminat dengan produk ini dan ingin membeli dengan cik…bagimana caranya dan harga terbaru..

    kalau area rumah dekat shah alam boleh delivery tak?

  18. [url=http://www.k2blacksmoke.com]K2 Black Smoke[/url]. We’re your one stop shop for the K2 Incense you want.
    We’re happy to be able to offer K2 herbal blend
    for the community of aromatic aficionados, those looking for
    the best in real K2 Herbal Incense. We our proud of our commitment
    to our customers, and we are dedicated to providing you with
    outstanding service. The product you want, at the best prices,
    delivered to you fast.

  19. Salam, saya ingat nak beli habbatus sauda ni dari cik. Tp tak banyak dlm 5 kotak je. Cuma nak tanya penghantaran boleh free tak? Saya tinggal area Kuala Terengganu. Klau pembayaran nak wat mcm mana?..TQ

  20. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

  21. salam rakan-rakan semua.. saya difahamkan cik yana tidak membuat penghantaran (pos). justeru saya ingin maklumkan bahawa sy boleh membuat penghantaran ke mana sahaja dengan harga RM10 sekotak termasuk kos pos. utk keterangan lnjut lawati belibaraka.blogspot.com. terima kasih. salam sahabat. terima kasih cik yana..

  22. working out regularly can mobilize ones T cells, a style of white blood cell able to guard the body alongside infection. In a 2006 study of 115 women, participants who engaged during moderate exercise (such when brisk walking) for an average of 30 minutes daily for the year had about half also of colds as people who did not work apart routinely.

  23. Toptimiz est une agence de communication spécialisée aussi dans la création de sites internet pour les entreprises, les commerces, les restaurants, les hôtels. Notre équipe composée de spécialistes pourra répondre à tous vos projets. N’hésitez pas à nous contacter.

  24. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb blog!

  25. It is best to participate in a contest for among the finest blogs on the web. I’ll recommend this site!

  26. This web page is really a stroll-through for all the information you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll definitely uncover it.

  27. Saya ingin melanggan dari Melbourne.Berapa kos harga untuk membeli 10 kotak dan freight charges.bagaimana cara pembayaran.Saya lebih selesa jika ada paypal services

  28. saya nak beli capsule sauda ni.
    sila contact saya di 0126756511
    89 pinggir zaaba taman tun dr ismail 60000 KL WP

    saya dah beli dulu di taman tun tapi penjualnya dah tak de sekarang. sekarang guna yg serbuk, tapi yg minyak capsule lebih bagus.

  29. salam, sekiranya anda sedang hamil dinasihatkan utk tidak makan kapsul ini bimbang kalau-kalau hangat nanti. kepada yang lain sekiranya berminat untuk membeli dari saya boleh hubungi dengan sms ke 0134376752. sekotak RM10 termasuk pos. terima kasih..

  30. Salam
    nk tanya. Sy baru je cuba makan semalam sebiji pagi selepas makan. pastu saya rasa breast berdenyut2 diikuti demam dan sakit kepala. semalam x leh tido kena amik pcm. ni pun masih demam lh . arap dpt komen n nasihat dari yg berpengalaman

  31. saya nak tanya status halal bagi kapsul Baraka Habbatus Sauda? Kapsulnya diperbuat dari geletin haiwan atau tumbuhan? boleh bagi maklumat yang jelas seperti pengesahan dari JAKIM dan lain-lain.

  32. Assalamualaikum..
    Minta sebutharga untuk harga barang, cara belian dan kos penghantaran, rumah area pantai dalam.. Boleh hantar ke? Hubungi ayako di 013-6378798, emel : mdhaniyah@yahoo.com..terima kasih.

  33. barakah nie elok…aku dah makan lebih dr 18 tahun dr umur 12 tahun… sangat elok tuk yang mengalami penyakit asma, paru-paru n resdung. kalo nak muka cantik pun gigit jer capsulnye kuarkan minyak letak kat muka. benda dr tanah arab x payah nak cop halal dr jakim. cousin aku anak dia nyaris nak meninggal coz sakit lukemia tp bl bg makan anak dia dah ok skrg nie. tu pun kes 10 thn dl, skrg anak dia sht x de penyakit pun. yg penting tawakal allah yg bagi penyakit dia juga yg bagi ubtnye… bukan pengedar tp pengguna tetap barakah.

  34. Produk kotak Kuning adalah produk seludup dan tolong jangan jual sebab kami wakil dari Pharco Egypt akan ambil tindakan undang2 jika anda berbuat demikian. Produk anda tiada Kelulusan KKM dan Logo Halal. Produk original ada stiker kelulusan KKM dan Logo Halal dari El-Azhar, Mesir. Ini kerana Produk kotak kuning adalah untuk Zon 1 iaitu gel dari lemak haiwan yang pengeluar tak pasti 100% halal (Bukan Semua Produk Dari Mesir Adalah halal) dan menurut pengeluar juga gel produk kotak kuning ini adalah hanya sesuai untuk cuaca kering. Minyak nigella sativa atau herbatussauda adalah sejenis “essential oil” yang cepat meruap, cuaca tropika melemahkan gel untuk Zon1 dan wap minyak (zat2) produk kotak kuning akan meruap dan yg tinggal hanyalah lemak tahi minyak dalam masa 14 hari berada di Malaysia. Khasiat produk kotak kuning akan hilang dengan cepat dan yg tinggal hanyalah pati lebihan minyak dan lemak oksida yang merbahaya kepada Pesakit Jantung dan Darah Tinggi. Jadi jangan jual bahan yang jadi racun pada pengguna begitu juga produk minyak habbatussauda yg dijual dalam botol. Produk Original untuk BARAKA mempunyai Soft Gel yang KHAS untuk Zon 4 iaitu tahan cuaca panas dan lembap yang mempunyai ketahanan dari menghalang minyak essential yg dikandung dari meruap dengan mudah. Pakaging juga berbeza, kami bersama Pharco telah mereka cipta gam khas untuk produk di Zon 4 ini kerana ianya boleh tahan selama 3 tahun dari tarikh dikilangkan jika disimpan didalam kotak dengan betul. Jika berminat anda boleh jadi agen produk Original yang sah dengan kami. Sila hubungi kami di talian 019 380 1240 En. Azman / 019 215 2530 Puan Yanti. Sekian Terima kasih. Pengedar BARAKA originaladalah PHARMA NIAGA dan BARAKA NIAGA sahaja. Lawati http://www.barakaniaga.com

  35. http://ambizpharma.blogspot.com/p/produk-habbatus-sauda.html
    Sekiranya anda ingin menjualnya di Malaysia.
    Kami akan membantu marketnya.
    Kami mendapatkan produk ini secara terus dari kilang.
    Harganya berpatutan dengan kualiti serta hadiah menarik menanti di dalamnya.
    Sila add ym ambizshop@yahoo.com atau add kami di facebook
    http://facebook.com/ambizshop
    Kami telah mula mengembangkan operasi kami kerana keperluannya produk ini meningkat.
    Harga ditawarkan boleh dirunding jika menempah secara pukal. =)

  36. Di Kota Bharu kedai Jaafar Rawas bangunan yg Tok Guru bagi Kuliah Jumaat ada jual.. RM9 beli secara runcit.. Siapa yg di Kota Bharu cari la kat sana

  37. kt kb,jaafar rawas sekotak rm10 kan?sesiape yg membeli barakah dalam kotak oren tu,mmg di datangnya terus dari egypt(packing baru)..if kotak hijau(packing lama) tp barang di dalamnya tetap sama….satu lagi kotak hijau yg dipacking oleh pharmaniaga,malaysia..tetapi barang di dalamnya tetap sama..cumanya mereka tukar kotak :) for those yg berminat untuk membelinya secara borong leh sms me @0129495513…harga kite nego. feel free to visit this page: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.309309599083589.95132.100000136550171&type=3 syukran

  38. Assalamualaikum.

    Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan BARAKA, boleh hubungi saya:

    017-6414441.

    1 kotak RM9.00.

    100 kotak RM6.00.

    STOK TERHAD.

  39. Have you possibly contemplated including more than your current articles and reviews? I mean, what you point out tend to be fundamental and everything. On the other hand give thought to in the event you added some good graphics and / or videos to grant your current articles a lot more, “pop”! Your content is wonderful but using imagery and videos, this web site may well without doubt end up being one of the primary within the domain. Excellent weblog!

  40. I feel this is one of the so much important info for me. And i am happy studying your article. But should observation on few common things, The web site style is ideal, the articles is really excellent : D. Excellent job, cheers

  41. Nice post at RM10 – BARAKA / HABBATUS SAUDA’ extraordinarydesign. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful info specifically the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

  42. Tuan, saya berminat untuk mencuba tolong hubungi saya rosly di 0123183184, ampang.

    Terima kasih…

  43. salam, saya ada stok penghabisan minyak habbatussauda perahan pertama dengan kaedah penyulingan sejuk (tidak merosakkan bahan aktif) harga biasa RM30 utk 30ml, utk penghabisan stok 100ml hanya pada harga RM35 shj. jika berminat sila sms ke 0134239717 atau emel ke suhaib_alrumi@yahoo.com. berbentuk liquid (khusus utk perawatan dan pengamalan kesihatan, dimasukkan 3 titisan habbatussauda ke dalam bancuhan minuman)

  44. Kursus Borong Ke China (Guangzhou) Selama 5 Hari.

    1. Para peserta akan di bawa memborong barang di kawasan bandar guangzhou.
    2. Minima seramai 5 orang setiap rombongan kursus.
    3. Maksima 60 orang setiap rombongan kursus.
    4. pengangkutan akan di sediakan dari lapangan terbang antara bangsa baiyun hingga ke hotel penginapan begitu juga setelah tamat kursus para peserta akan di hantar dari hotel penginapan hingga ke lapangan terbang antarabangsa baiyun.
    5. Bagi peserta dari Brunei akan bertolak dari lapangan terbang antarabangsa Brunei ke kuala Lumpur(LCCT) pada sekitar jam 3.30 petang menaiki air asia, perjalanan akan memakan masa dalam sekitar 2 jam lebih dan akan menaiki air asia ke guangzhou pada sekitar jam 8.30 malam, perjalanan akan mengambil masa sekitar 4 jam lebih.
    6. Setiba di lapangan terbang antarabangsa baiyun akan ada penyambut (anak syarikat) dan kenderaan untuk membawa ke hotel penginapan.(Setiba di hotel penginapan di minta para peserta untuk berehat secukup bagi memulakan perjalan hari kedua awda).
    7. Hari kedua-memborong barang permainan/hadiah/bouncer(inflatable toys)/custom.
    Hari Ketiga-memborong beg dari gred A hingga gred bawah/kasut/pakaian/jam tangan.
    Hari Keempat-memborong barangan eletrik/perabot rumah.
    8. Hari Ke Lima- akan berangkat pulang ke lapangan terbang antarabangsa baiyun pada sebelah pagi dan terus ke kuala lumpur. Pada jamkurang lebih sebelum 10 pagi sudah tiba di LCCT. Berangkat pulang ke Brunei pada jam 1.30pm dari Kuala Lumpur ke Brunei, di jangka tiba di Brunei pada jam 3.40pm.
    8. Semua peserta akan bergerak pada jam 8.30am setelah bersarapan sehingga jam 6pm (bagi yang menyanggupi).
    9. Tempat makan tengah hari akan di bawa di mana ada kawasan makanan halal.
    10. Malam setelah memborong aktiviti persendirian.
    11. Kenderaan akan di sediakan sepanjang perjalanan( kami tidak akan membiarkan para peserta menaiki metro) kerana akan membuatkan pergerakan menjadi lambat.

    Pesanan-
    pada hari pertama bermalam di minta semua peserta akan dapat membawa makanan kering seperti pop mi dan sebagainya.
    ruang bilik akan di tempatkn 1 bilik untuk 2 orang peserta.
    yuran kemasukkan $1,200.00 seorang tidak termasuk tiket penerbangan dan makanan.
    jika membawa kanak-kanak kami mengenakan caj juga $250.00 bagi kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas.
    bagi kanak-kanak 2 tahun ke bawah akan di kenakan caj $80.00 sahaja.
    jika membawa kanak-kanak di bawah 7 tahun di nasihatkan agar membawa kursi roda khas untuk kanak-kanak.
    Tidak di benarkan membeli barang di tepi jalan selagi tidak mendapat kebenaran daripada penunjuk jalan ini adalah atas dasar keselamatan awda.
    tidak di benarkan menukar wang di tepi jalan, Awda boleh membuat penukaran di Brunei atau melalui kami. Kerana di china terlalu banyak wang palsu.

    Terma Dan Syarat

    1. Para peserta hendaklah membuat pembayaran selewat-lewat nya 10 hari sebelum tarikh kursus.
    2. Membayar kurus di saat-saat terakhir akan di kenakan caj sebanyak 20% kerana penempahan hotel pada saat-saat terakhir akan di kenakan caj yang tinggi.
    3. Jika para peserta ingin menarik diri maka wang yuran cuma akan di kembalikan sebanyak 30% sahaja, kerana syarikat telah membuat penempahan hotel, kenderaan dan penunjuk jalan bagi keselamatan awda.
    4. kami cuma menyediakan perkhidmatan kontina seluas 1 meter persegi sahaja. Jika lebih dari itu maka awda hendaklah membayar selebihnya.

    Sebarang perubahan terma dan syarat akan di maklumkan dengan segera.

    Perkhidmatan Lain

    Sekiranya awda tidak mahu mengikuti kursus yang kami awdakan kami juga mempunyai perkhidmatan penunjuk jalan dan kenderaan untuk memudahkan awda.
    untuk 5 hari kami akan kenakan bayaran sebanyak $600.00 sahaja.

    Jika awda tidak mahu mengikuti sebarang kursus dan tidak mahu turun ke china kami juga ada membuat khidmat jual beli melalui syarikat kami.
    awda hendaklah menyediakan gambar contoh barang yang awda mahukan dan berapa unit/set/paket. Semua ini haruslah di maklumkan.

    Sekian Terima Kasih

    Kami Mahu Maju

  45. BARAKA. Promosi Pertengahan Tahun. Stok TERHAD!

    5 kotak hanya RM45.00. PERCUMA 1 kotak.

    Untuk PosLaju hanya tambah RM5.00.

    TOTAL RM50.00 sahaja.

    Tawaran TERHAD sementara stok masih ada.

    Hubungi 017-6414441 Abu Ayyash.

  46. yang paket orange bukan daripada bahan2 yang seludup, ia lulus dari undang2 dan kesihatan.. kepada sesiapa yang mahu menjatuh kan perniagaan orang lain tindakan undang2 boleh dikenakan. untuk mengetahui dengan lebih lanjut boleh terus pegi ke kementerian perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan bleh rujuk dengan EN Rodin setiausaha bahagian. sekian terima kasih

  47. Original; kotak oren dibawa terus dari Mesir. Kalau yang kotak hijau tak dapat harga ni, sebab dah dipek semula. So, masalah original tak timbul. Walaupun yang kotak oren lebih lebih berhak sebenarnya dikatakan yang original kerana didatangkan terus dari kilang di Mesir.

  48. salam
    sy ada bekalkan baraka dgn harga yg berpatutan di malaysia
    sekotak hanya rm 8
    bg belian >100 kotak hanya rm 6 sekotak
    utk tempahan emailkan kepada barakamesir@yahoo.com
    maklumkan
    -bilangan kotak yg ingin di tempah
    -nama anda dan no telefon utk memudahkan urusan jual beli

    terima kasih

  49. salam ….

    kepada sesiapa yg berminat utk dptkan baraka samada dlm kuantiti yg byk atau sedikit
    boleh emailkan kepada sy
    kamal_810@yahoo.com
    harga yg termurah di tawarkan
    >100 kotak hanya rm 6
    ready stok …. stok mmg ada di malaysia

    emailkan kepada sy
    - bilangan kotak , nama anda dan no telefon

    harga masih boleh di runding , terbaekkk di pasaran :)

  50. Sila beri Maklumat pada Jabatan Farmasi Kementerian Kesihatan, KASTAM atau PIHAK JAKIM dengan KADAR SEGERA jika anda jumpa mana-mana peniaga yang menjual BARAKA kotak kuning. Kerana BARAKA kotak kuning adalah TIDAK HALAL dan DISELUDUP MASUK tanpa bayar CUKAI! Mana-mana peniaga yang menjual BARAKA KOTAK KUNING akan DITANGKAP untuk didenda tidak melebihi 2 tahun penjara atau tidak melebihi 20 kali ganda nilai barangan rampasan atau keduanya sekali. Kepada orang yang melaporkan anda akan diberi ganjaran kerana beri kerjasama.

  51. Sila beri Maklumat pada Jabatan Farmasi Kementerian Kesihatan, KASTAM atau PIHAK JAKIM dengan KADAR SEGERA jika anda jumpa mana-mana peniaga yang menjual BARAKA kotak kuning. Kerana BARAKA kotak kuning adalah TIDAK HALAL dan DISELUDUP MASUK tanpa bayar CUKAI! Mana-mana peniaga yang menjual BARAKA KOTAK KUNING akan DITANGKAP.Seksyen 135(1)(e) Akta Kastam 1967 iaitu kesalahan mengangkut barang tanpa permit import. Jika sabit kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 135(1)(iii)(aa) akta yang sama iaitu denda tidak kurang 10 kali ganda dan tidak lebih 20 kali nilai dagangan.

  52. Wahai PEMBELI dan PENIAGA BARAKA,

    Sila beri Maklumat pada Jabatan Farmasi Kementerian Kesihatan, KASTAM atau PIHAK JAKIM dengan KADAR SEGERA jika anda JUMPA Mana-mana peniaga yang menjual BARAKA kotak kuning/oren yang tiada logo halal dan logo hologram Kementerian Kesihatan Malaysia. Kerana BARAKA kotak kuning/oren adalah TIDAK ADA JAMINAN HALAL dan DISELUDUP MASUK tanpa PERMIT IMPORT dan TANPA bayar CUKAI! Kalau isinya beracun atau expired pun tak siapa dapat buat apa-apa. Maka mana-mana peniaga yang ditangkap menjual BARAKA KOTAK PUTIH-KUNING/OREN akan DITANGKAP…PENGADU/PENGGUNA AKAN DAPAT GANJARAN UPAH.

    Tangkapan akan dibuat dibawah Seksyen 135(1)(e) Akta Kastam 1967 iaitu kesalahan menjual barang seludup dan tanpa permit import. “Jika sabit kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 135(1)(iii)(a) akta yang sama iaitu denda tidak kurang 10 kali ganda dan tidak lebih 20 kali nilai dagangan atau dipenjara tidak lebih 3 tahun atau kedua-duanya sekali,”

    Pengguna Bijak Pengguna Terlindung… Si Penjual Menipu Tempatnya Di Penjara…

  53. Kalau nak meniaga pun, jangan la sampai nak haramkan apa yang halal.
    Agensi Penyiasat Barangan Halal Kebangsaan kalau betul2 ikhlas, pergi la siasat pasaraya2 dan kedai2 yang berlambak2 barang makanan guna logo HALAL tak tau dari mana. Ubat2 pun mana ada logo HALAL kecuali sikit sangat.
    Baraka yang oren tu sama saja kilangnya dengan BARAKA hijau yang ada di Malaysia.
    Tak pernah timbul soal tak halal. Kalau yang oren tak halal, yang hijau pun sama.
    Yang bawa masuk BARAKA oren tu pun pelajar2 Mesir, so mereka amat arif tentang keadaan produk. Nak halang sumber rezki pelajar2 yang cari sesen dua tu, tengok2 la.

  54. hai, saya dah agak banyak study BARAKA nie, coz saya suka makan dan mengamalkannya. Namun kesan yg baik adalah berkotak HIJAU dan ada logo HALAL serta ada no pendaftaran reg:MAL…… yg lain saya tak pasti ia original atau sebaliknya. Diharap peniaga juga menjual barangan yang original utk para pelanggan2nya. Maassalamah

  55. Sya pun keliru mana satu yg patut di makan, antara warna oren @ hijau, ada kata ya, ada kata tidak..? Skrg ni sy ada kotak oren, baru nak mula mkn tp bila tengok kat cni jd ragu2 pulak, tolong bg penjelasan sapa2 ada keje kat hal ehwal pengguna ni..? Ini utk kepentingan kesihatan org lain,..

  56. Saya nampak web ni pun lebih awal dari pengedar Malaysia tu. Tak kan dia ni niaga nak tutup rezeki orang lain. Datang kemudian kata dia punya halal yang lama tak sedangkan semua beli dari negeri yang sama Mesir. Yang jual kotak kuning putih tu tentu tak sama yang hijau malaysia tu. Oleh itu ia perkara yang berbeza. Soal nak beli zon mana itu hak pengguna,rasanya tak ada kaitan dengan yang hijau tu. Kecualilah kalau dipalsukan yang kuning jadi hijau…Rasa aku kalau kita berniaga dan menutup pintu ramai orang yang awal-awal dah berniaga…. halal…ke?..kapitalis aku nampak lah.. walau pun jual barang halal..

  57. Assalamualaikum.

    Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan BARAKA, boleh hubungi saya:

    013-5944441

    1 kotak RM9.00.

    20 kotak RM8.00.

    STOK TERHAD.

  58. sorry.. saya dah tak jual lagibaraka..last skali saya makan sendiri sebab saya sakit masa tu. tapi, berdasarkan pemerhatian, ramai pengedar promote diri dorang kat sini… korang cube try… maybe, better…

    sorry eh korang..

  59. assalamualaikum wbt

    kepada sesiapa yg pengguna atau sesiapa yang memerlukan baraka … boleh hubungi sy 0174226027

    sekotak rm9
    >20 kotak rm8

    stok very2 limited …. dptkan segera….

  60. Assalamualaikum..ni baraka keluaran pharmaniaga ke?sy mmg biase mkn produk ni tp tputus hbungan dgn pengedarnye..klau bli 5 kotak brape ye?ni keluaran pharmaniaga,dr mesir ke?tp knp ade yg kotak kuning plak skrg yer?packaging bru ke?cmane nk order?terima kasih

  61. salam,
    sesiapa yg brminat dgn baraka habatussauda sms sy diana 0179732043..

    sekotak rm10.
    baraka kotak hijau..distributed by pharmaniaga, ada hologram,cop halal dr al azhar fatwa comittee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s